Jocul de sah este foarte atractiv pentru copii. Acestia sunt fascinati de forma si miscarea pieselor de sah. Sahul este un joc in care jucatorul este ‘seful’, el suportand consecintele propriilor actiuni. La sah nu exista noroc sau ghinion, cel putin nu in cantitati atat de mari, dupa cum intalnim la alte jocuri precum ‘Bingo’ sau ‘Monopoly’. Pe scurt, copiilor sahul li se pare un joc frumos- ba chiar mai mult decat atat.

Copii doresc sa invete sa joace sah din diverse motive, fie ca au vazut alti copii jucand sah, ori ca au vazut la altcineva cum misca atractivele papusi micute din lemn. Mediul in care ei traiesc joaca de asemenea un rol important: ori invata sah de la un profesor de la scoala, ori de la bunicul preferat. Sa invete sah este o provocare pentru copii, este ceva nou. Dar aceasta motivatie de inceput, aceasta curiozitate initiala a lor dureaza putin pentru ei. Mai deveme sau mai tarziu ei au nevoie sa isi masoare fortele cu alti copii, in mod ideal in cadrul unor competitii.

Prima competitie este poate si cea mai importanta pentru un copil. Adevarata dragoste pentru sah vine mai tarziu la copii, astfel ca multi dintre ei se lasa de sah dupa primul concurs. Aici trebuie vorbit un pic si despre organizatori. Responsabilitatea organizatorilor este foarte mare, si ei ar trebui sa fie constienti de astea. Copii au nevoie de conditii optime, si de premii atractive, aceste lucruri dandu-le motivatie pentru a continua sa invete jocul de sah. Si mai au nevoie de ceva. Primul concurs nu trebuie sa fie unul foarte greu pentru un copil. De multe ori, copii sunt aruncati in lupta in turnee foarte grele, unde joaca impotriva unor copii cu varste mai mari, care fac sah de cativa ani si au numeroase turnee la activ. Rezultatul? Respectivii copii pierd toate partidele, iar pentru ei primul concurs este si ultimul.

Ceea ce incercam sa facem noi, cei implicati in proiectul “Scoala de Sah pentru Copii”, este sa la asiguram acestor copii cadrul ideal pentru prima lor competitie. Pentru aceasta, am demarat seria de turnee “Se cauta un campion!”, care a avut prima editie pe 31 martie si va avea loc periodic, de cateva ori pe an. La “Se cauta un Campion!” participa doar copii incepatori, care au pana in 10-12 ani si nu au experienta competitionala, sau au o experienta competitionala mica. Speram ca acesti copii care au venit si vor veni la “Se cauta un campion!” sa isi gaseasca noi motivatii in urma participarii la aceasta competitie, pentru a continua sa invete sah, si pentru a intra usor-usor in circuitul competitional.