21 feb.

Dezvoltarea
gândirii creative

Majoritatea oamenilor ştiu în mod instinctiv că a învăţa jocul de şah poate creşte creativitatea şi imaginaţia în toate activităţile din viaţă. Dar mulţi nu ştiu cum şi de ce se întâmplă aceasta.
Imaginaţia începe cu o idee creativă. Imaginaţia creşte atunci când se realizează idei creative. Puţini oameni realizează cât de creativi sunt cu adevărat. Aflăm aceasta cu fiecare copil care învaţă şah. Ei nu-şi dăduseră seama cât de inteligenţi sunt!
Şahul creşte încrederea. Dă claritate gândirii. Un tânăr jucător de şah are multe idei şi învaţă să vadă căi creative şi secvenţe ale multor posibilităţi, care există pe tablă în faţa lor. Cu fiecare mutare jucătorul realizează pe tabla de şah din ce în ce mai mult, face planuri, ia decizii şi crează strategii.
Copii învaţă, indiferent dacă pierd sau câştigă o partidă. Combinaţia de idei creative şi de gândire organizată dă şahului unicitate. Când un copil întelege jocul de şah, el este în mod destul de natural atras către el. Fiecare copil are idei care-i aparţin. Toţi copii vin cu diferite tipuri de planuri. Este foarte important să încurajăm imaginaţia copiilor încă de când sunt mici.
Ce are şahul în comun cu gândirea creativă? Totul!
Şahul ajută un copil să-şi dezvolte imaginaţia. Până la urma pur şi simplu privim o tabla cu 64 de pătrăţele şi niste piese care se pot mişca pe tablă în diferite moduri până când jucătorii le dau viaţă în jocurile lor. Pe măsură ce un jucător progresează, fiecare poziţie de pe tablă comunică din ce în ce mai mult cu jucătorul. El începe să recunoască poziţii tipice şi combinaţii, caută idei noi bazate pe cunostinţele acumulate.
Pe măsură ce abilităţile cresc devine mai usor a se planifica viitoare atacuri şi să se evalueze poziţiile ce apar.
Modalitatea de a câştiga o partidă de şah presupune plănuirea unei strategii şi urmărirea ei până când s-a atins obiectivul, anticipîând şi prevenind mutările adversarului în acelaşi timp. Totul începe cu viziunea, cu abilitatea de a ne imagina un obiectiv. Cine devine bun la aceste lucruri la tabla de şah le poate aplica şi în viaţă.
Imaginează-ţi ce vrei să obţii, indiferent cât de ‘imposibil’ poate fi. Stabileşte-ţi obiectivul şi urmează paşii necesari de care este nevoie. Obstacole vor apărea, dar ele nu vor fi o problemă dacă le anticipezi şi planifici măsuri preventive.
Posibilităţile sunt infinite atunci când controlezi situaţiile. Cel mai rău lucru care se poate întampla este să laşi la o parte acele visuri şi să nu faci nimic ca să le realizezi.
Şahul face ca jucătorii să-şi îndeplinească obiectivele ca pe o rutină, obiective care sunt create şi provin din imaginaţie. Haideţi să ne învăţăm copii de la o vârstă fragedă că este bine să visezi şi că acele visuri pot deveni realitate. Dacă facem asta, s-ar putea să avem o generaţie următoare de neoprit!
(Sursa Inquirer Sports – “Chess, Imagination and Arts” – Bill Kilpatrick, Laura Sherman)

About the Author

Comments are closed.